Testimonial

„Genoeg stof doen opwaaien …“

... dacht vakondernemer Luther Ueding uit Laer in de regio Steinfurt [NRW] bij zichzelf. Voor zijn stucadoors- en metselbedrijf kocht hij eind vorig jaar de nieuwe PFT antistofeenheid. Sindsdien zijn de bouwplaatsen schoner, de klanten tevredener en halen zijn medewerkers opgelucht adem - in de letterlijke zin van het woord.

Het in 2002 opgerichte bedrijf in het noordelijke Münsterland heeft zich in modernisering en renovatie van bestaande gebouwen gespecialiseerd, zowel in de particuliere als in de commerciële sector. „Wij verwerken tussen de 4.800 en 5.000 zakken kalkcementgips per jaar. Ongeveer de helft daarvan pompen wij met een PFT G 4 direct vanaf het voertuig de bouwplaats op en ook materiaal in zakken nemen wij op onze transporters mee. De stofontwikkeling bij het werk was enorm", herinnert Martin Ueding zich.

De oplossing voor dit probleem vonden we op internet. De vakondernemer had daar het gehele PFT-assortiment geanalyseerd en snel gevonden: „De PFT-antistofeenheid was precies, wat ik voor mijn bedrijf kon gebruiken." Hij reed eerst naar zijn dealer (Bau- Ma-tec in Stadtlohn) om het apparaat daar te bekijken. Hier ontdekte hij naast de technische doeltreffendheid ook de gemakkelijke montage van de aanwezige PFT G 4: Met slechts enkele handgrepen worden het innovatieve beschermrooster en de veiligheidsafzuiger van de klasse M aangesloten. „Instructies waren daarvoor niet nodig, het werkt nagenoeg vanzelf", aldus Martin Ueding. Praktisch is ook de ergonomisch gunstige inwerphoogte voor materiaal uit zakken, wat de handling op de bouwplaats vereenvoudigt.

De combinatie van een in een beschermrooster geïntegreerde afzuiging en de gerichte afzuiging in de windleidplaat voor zwevend stof maken het systeem zo krachtig. Additieven als fijnstoffen zijn belangrijk om de materiaalkwaliteit te waarborgen. Daardoor worden de fijnstoffen niet gewoon afgezogen, maar door een speciaal stromingsveld, dat door de onderdruk in het materiaalreservoir wordt gegenereerd, weer in de machine gezogen. Zwevend stof wordt door een extra regelbare afzuigmond opgevangen. Het effect bleek al snel: „PFT noemt een vermindering van de stofbelasting van 80 procent", verklaart vakondernemer Ueding, „en die hebben wij in ieder geval bereikt, zo niet overtroffen.“ Zo wordt de arbeidsveiligheid duurzaam verbetert en de gezondheid van de zes medewerkers niet aangetast. Ze hoeven bovendien bij de verwerking van kalkcementgips geen mondbescherming meer te dragen. De compatibiliteit van de PFT antistofeenheid met andere PFT G 4 machines maakt een flexibele toepassing mogelijk, Martin Ueding: „Minstens tweemaal in de week zijn wij naar bouwplaatsen met kalkcementgips onderweg, daar loont het gebruik van de PFT antistofeenheid helemáál goed.“”